VMCA in de wijk
De wijkteams zijn vanaf 2015 operationeel. De VMCA is een van de convenantpartners van de Almeerse wijkteams. De overige partners zijn de gemeente Almere, Zorggroep Almere, De Schoor en MEE IJsseloevers.
De convenantpartners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het realiseren van de volgende doelen:
- vergroten van de zelf- en samenredzaamheid van de inwoners van de wijk (burgerkracht)
- versterken van betrokkenheid en participatie van bewoners in en met de wijk
- bevorderen van het welbevinden (gezondheid en welzijn) van inwoners van de wijk
- het bieden van laagdrempelige toegang voor bewoners tot diverse vormen van ondersteuning
- daar waar mogelijk het voorkomen of uitstellen van een beroep op langdurig zwaardere zorg of ondersteuning uit WMO, WLZ en Zorgverzekeringswet door het bieden van passende kortdurende en alternatieve ondersteuning waar mogelijk (bijvoorbeeld informele ondersteuning)
Het maatschappelijk effect dat hiermee beoogd wordt is dat inwoners toegang hebben tot informatie en advies omtrent het sociaal domein en dat inwoners naar eigen vermogen mee kunnen doen in de maatschappij, ongeacht zijn of haar beperkingen.
In 2019 zijn mooie resultaten behaald.
De cijfers
Vraagbaak en kenniscentrum
'In de wijken komen wijkwerkers vaak bij mensen thuis. Daarbij komen zijn ook regelmatig mantelzorgers tegen. Vanuit het Expertisecentrum Mantelzorg Almere worden mantelzorgers begeleid, getraind en ondersteund. Hoe gaat de samenwerking tussen wijk en Expertisecentrum in de praktijk? Marloes Meulman, wijkwerker Danswijk/Parkwijk en Mirriam Gransier, consulent mantelzorg bij het Expertisecentrum Mantelzorg
van de VMCA vertellen hierover.'
Ervaringen uit de wijk
De oudste wijkvrijwilliger
Lief!
Zingen in alle talen
Getrouwd
Wil graag helpen
Activiteiten in de wijk
Maatschappelijke begeleiding vluchtelingen
De VMCA voert de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen (statushouders) uit. Dit wordt in nauwe samenwerking met het wijkteam uitgevoerd. Statushouders die ondersteuning nodig hebben om hun weg in de wijk en naar het wijkteam te vinden worden door afdeling Werk & Inkomen van gemeente Almere of VluchtelingenWerk…
Administratief spreekuur in de wijk
De maatschappij wordt steeds complexer. Dit vraagt digitale en taalvaardigheden die niet alle inwoners van Almere beheersen. Ook komt het voor dat mensen door langdurige stress het overzicht kwijt zijn. Deze inwoners kunnen op een laagdrempelige manier ondersteuning krijgen bij hun vragen door een van…
Vrijwilligers in de wijk
Samen met een wijkteam is in het najaar een bijeenkomst om wijkvrijwilligers te werven georganiseerd. In de vorm van speeddaten konden wijkbewoners kennis maken met diverse organisaties uit de wijk. Deze laagdrempelige manier van kennismaken was een succes. In 2020 zal onderzocht worden hoe we…
Link met wijkteams
Met het wijkteam is actief contact. Vanuit de VMCA is een medewerker in het wijkteam belast met expertise vrijwillige inzet. Hierdoor is er een vanzelfsprekende korte lijn met de consulent mantelzorg en andere medewerkers van de VMCA om signalen in de wijk te inventariseren, situaties…
Burennetwerk
Burennetwerk is een vorm van laagdrempelige georganiseerde burenhulp en biedt ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben en die geen beroep kunnen doen op hun eigen netwerk en het zelf niet (meer) kunnen organiseren. De vrijwilligers bieden hulp, zoals vriendschappelijk huisbezoek, samen met of voor…