By using our website, you agree to the use of our cookies.

Wijkteams

Verbinding in het nu geeft kracht voor morgen

"Wat is het mooi om te zien hoeveel vrijwilligers zich hebben gemeld in de wijk tijdens de coronaperiode om hun buren te helpen. Daarnaast hebben de ongelooflijk flexibele en creatieve wijkwerkers er alles aan gedaan om de verbinding in de wijk in stand te houden."

Sandra van der Horst - Wijkteammanager Stad West

VMCA in de wijk

De wijkteams zijn vanaf 2015 operationeel. De VMCA is een van de convenantpartners van de Almeerse wijkteams. De wijkteams in Almere streven naar:

  • Bewoners laagdrempelige toegang tot diverse vormen van ondersteuning bieden.
  • Door het bieden van passende kortdurende en alternatieve formele en toenemend informele ondersteuning, voorkomen of uitstellen van een beroep op langdurige zwaardere zorg of ondersteuning.
  • Het vergroten van de zelf- en samenredzaamheid van bewoners.
  • Het bevorderen van de participatie en het welbevinden van bewoners.

Het maatschappelijk effect dat hiermee beoogd wordt is dat inwoners toegang hebben tot informatie en advies omtrent het sociaal domein en dat inwoners naar eigen vermogen mee kunnen doen in de maatschappij, ongeacht zijn of haar beperkingen.

De cijfers

2441
Geactiveerde bewoners in de wijken
136
Doorverwijzing Mantelzorgers
377
Vrijwilliger of mantelzorger geworden
749
Bezoekers administratief spreekuur
1078
Doorverwijzing collectieve voorzieningen

"Aanspraak maakt het leven leuker"

“Mevrouw Koops is een alleenstaande mevrouw (80+). Zij belt het wijkteam en vraagt om een boodschappenmaatje in coronatijd. Ze is niet mobiel en verstaat mij slecht aan de telefoon. Ik ga op huisbezoek en vind haar in een huiskamer vol met kunstbloemen en prachtige schilderijen. Ze vertelt dat ze alleen nog maar in haar slaapkamer woont en TV kijkt. Ze heeft niets meer om voor uit bed te komen. Alle activiteiten, diverse klaverjas clubs, zijn stilgelegd en zelfs de wekelijkse kappersbezoekjes mogen niet meer. Ze ziet niemand, behalve haar huishoudelijke hulp die af en toe boodschappen voor haar doet. Wat zou haar leven dan een leuker kunnen maken, vraag ik haar. Dat is meteen duidelijk: aanspraak! Ik match haar aan een topvrijwilliger uit de wijk die zelfs in deze tijd met goede voorzorgsmaatregelen wel op huisbezoek wil komen. Het klikt en er wordt zelfs weer een spelletje gedaan: rummikub!”

Ervaringen uit de wijk

Een meneer is recent gepensioneerd en wil zich graag inzetten voor zijn medemens. We gaan samen in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Meneer constateert dat hij zich graag wil inzetten voor een maatjesproject. Er zijn veel projecten beschikbaar in Almere die ieder een eigen doelgroep bedienen. Meneer weet niet goed welke hij moet kiezen. In een vervolggesprek onderzoeken we het onderscheid tussen de verschillende projecten en waar meneer affiniteit mee heeft. Een verrassende uitkomst, ondanks dat meneer geen ervaring heeft met mensen met een psychiatrische achtergrond voelt hij aan dat voor deze mensen sociaal contact misschien niet altijd vanzelfsprekend is. Ik breng hem in contact met ons maatjesproject ‘Vriendschap op Maat’. Ik hoor snel van hem terug, dat hij gekoppeld is en dat hij erg blij is met deze uitkomst!”

"Ik word een maatje!"

Meneer E. is afkomstig uit Syrië en komt met formulieren van zijn zorgverzekering naar het administratief spreekuur. Hij begrijpt niet goed waarom hij een deel van zijn zorgkosten zelf moet betalen. De vrijwilliger van het administratief spreekuur legt de brief uit en neemt samen met meneer telefonisch contact op met zijn zorgverzekeraar. Na het gesprek bespreekt de vrijwilliger het met hem na, meneer heeft het begrepen maar is het niet eens met de uitkomst en wil in bezwaar. Samen bellen ze met het juridisch loket om te vragen wat zijn mogelijkheden zijn. Na het gesprek constateert meneer dat hij niet in bezwaar zal gaan. Meneer E. is erg blij met de geboden hulp van de vrijwilliger, het geduld en de manier van uitleg heeft gezorgd voor overzicht in begrip in zijn situatie. De week erop meldt zijn buurman zich bij het spreekuur, deze meneer had geen idee hoe hij een DigiD kan aanvragen en wist niet wie hem hierbij zou kunnen helpen.

"Blij met de hulp"

Meneer D. is op zoek naar een woning maar weet niet hoe hij via woningnet moet reageren op woningen. Hij is wel ingeschreven, maar zou graag meer uitleg willen over woningnet. Er wordt daarom een afspraak gemaakt bij het administratief spreekuur. Er wordt rustig de tijd genomen om uit te leggen hoe woningnet werkt en samen reageren ze op woningen. Meneer D. is blij dat hij nu wat minder afhankelijk is en dat hij nu zelf kan reageren op woningnet.

"Zelfstandiger na hulp"

Amani is een alleenstaande moeder met een zoontje van 7 jaar. Zij wil graag haar netwerk vergroten, iets doen in/voor de buurt en heeft wat hulp nodig bij praktische zaken. Vrijwilliger Evie gaat samen met haar op pad. Amani vertelt aan Evie dat ze erg van koken houdt, dus op naar het buurtcentrum met als doel het vinden van vrijwilligerswerk voor Amani. In het buurtcentrum is elke week een ‘wereldlunch', dus misschien iets voor haar? Ze kan dan helpen met het bereiden van de lunch en leert meteen wat buurtbewoners kennen. Ook vertelt Amani dat ze moeite heeft wijs te worden uit alle brieven die ze ontvangt. Evie neemt Amani mee naar het administratief spreekuur. Nu Amani weet waar ze terecht kan met haar vragen, kan de administratieve hulp gegeven blijven worden zolang dat nodig is. Verder zijn er nog vragen over de school van haar zoontje die ze met Evie bespreekt en waar ze samen mee aan de slag gaan. Altijd onder het genot van een kopje koffie of thee, want het is natuurlijk ook gezellig.

"Netwerk groter door koken"

Een alleenstaande man van 62 jaar met MS is gekoppeld aan een nieuwe vrijwilliger. Meneer is rolstoel gebonden en de wijkverpleging vroeg een vrijwilliger voor hulp bij koken. De oorspronkelijke vraag was één keer per week een aantal warme maaltijden koken die meneer alleen nog hoeft op te warmen. Hij vertelde dat zijn lievelingsontbijt havermoutpap was en hij vroeg de vrijwilliger of ze dat een keer wilde maken. Na het bereiden van de avondmaaltijden maakte de vrijwilliger toen ook havermoutpap voor 3 ochtenden. De wijkverpleging hoeft de pap alleen nog maar op te warmen voor meneer als ze in de ochtend langs komt. Dat vond meneer zo fijn dat hij aan de vrijwilliger heeft gevraagd of ze een keer extra wilde komen zodat hij de andere dagen ook havermoutpap in huis heeft. Nu gaat ze er dus twee keer heen. Een andere vrijwilliger doet voor meneer één per week met de auto de boodschappen. Zo kan meneer met behulp van vrijwilligers en zorg toch nog zelfstandig blijven wonen.

"Havermoutpap"

"Miniconcertje in Tussen de Vaarten"

Tijdens de eerste lockdown in 2020 kregen bewoners rondom het Tinterretopad in Tussen de Vaarten van de wijkwerkers een bloemenbakje en zanger Rob Haak gaf een miniconcertje en zong oud Hollandse liedjes die iedereen mee kon zingen.

Activiteiten in de wijk

Administratief spreekuur in de wijk

Almeerse burgers worden preventief ondersteund door vrijwilligers bij hun administratieve en financiële vragen. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van armoede en financiële problematiek en wordt de administratieve en financiële zelfredzaamheid van burgers gestimuleerd. Meneer D. is op zoek naar een woning maar…

Burennetwerk

Burennetwerk is laagdrempelige georganiseerde burenhulp. Biedt ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben en geen beroep kunnen doen op hun eigen netwerk en het zelf niet (meer) kunnen organiseren. Bijzonderheden en ontwikkelingen in 2020 In maart kwamen ruim 200 nieuwe corona-vrijwilligers, in de tweede helft…

WordPress Theme built by Shufflehound. Alle rechten voorbehouden aan de VMCA Almere.