By using our website, you agree to the use of our cookies.

Vrijwillige Inzet 2020

Veel nieuwe vrijwilligers in 2020

"Mensen kijken naar elkaar om tijdens de coronacrises. Er zijn veel nieuwe vrijwilligers opgestaan. Het is mooi om te zien hoe mensen er voor elkaar zijn en creatieve oplossingen vinden om elkaar te blijven helpen! "

Henriëtte Nauta - Manager Vrijwillige Inzet VMCA

Expertisecentrum Vrijwillige Inzet

Voor vrijwilligersorganisaties ging het vrijwilligerswerk grotendeels door. Wij hebben ingezet op digitale netwerkbijeenkomsten om organisaties te stimuleren om het contact met hun vrijwilligers te houden en hen geïnformeerd door middel van extra digitale nieuwsbrieven met oa informatie over coronamaatregelen voor vrijwilligers. Daarnaast is veel informatie en advies via social media verstrekt. Ook zijn er sociale netwerkcafés georganiseerd over hoe organisaties in contact kunnen blijven met hun vrijwilligers.

Veel MBO klussen door bedrijven (werknemersvrijwilligerswerk) zijn uitgesteld, maar de vraag groeit. Een enkele MBO-klus is coronaproof doorgegaan.

Vrijwilligerswerk

Het Almeers vrijwilligerswerk is niet stil komen te liggen ten tijde van corona, integendeel. Er ontstonden nieuwe initiatieven en nieuwe vormen van (digitaal) vrijwilligerswerk en hebben vrijwilligers intensief begeleid en extra e-learnings en webinars aangeboden zodat zij zichzelf konden blijven ontwikkelen.

Corona liet enorme vrijwilligersenergie zien. (Corona)Vrijwilligers willen graag helpen en korte klussen doen. Om dit te stimuleren hebben wij hieraan extra aandacht gegeven d.m.v. nieuwsbrieven, flyers en het netwerkcafé. Daarnaast hebben we gezien dat mensen bleven doorgaan met het zoeken naar vrijwilligerswerk.

Expertisecentrum Vrijwillige Inzet

Het Expertisecentrum Vrijwillige Inzet is expert op het gebied van vrijwillige inzet in Almere en heeft als doel het stimuleren, versterken en ondersteunen van het brede vrijwilligerswerk in Almere, zodat meer Almeerders vrijwilligerswerk doen en de kwaliteit van vrijwillige inzet bevorderd wordt.

We brengen vraag en aanbod m.b.t. vrijwilligerswerk bij elkaar via de Vrijwilligers Vacaturebank en bieden trainingen aan vrijwilligers(coördinatoren) via de Vrijwilligers Academie. Verder organiseren we netwerkbijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties en adviseren organisaties over vrijwilligersbeleid, regelingen en het werven & begeleiden van vrijwilligers.  Dit alles doen we, zodat het Almeers vrijwilligersveld groeit en bloeit!

Vooruitblik op 2021

In 2021, het Jaar van de Vrijwilliger, organiseren we op verschillende momenten een campagne Nieuwe gezichten om nóg meer mensen bekend te maken met vrijwilligerswerk én om huidige vrijwilligers te bedanken.

Dit doen we op verschillende manieren: themamaanden, netwerkbijeenkomsten, trainingen en het optekenen van verhalen van vrijwilligers. Hierbij maken we ook gebruik van ons onlangs gestarte project FotoNzo, waarbij vrijwillige fotografen vrijwilligersorganisaties helpen om hun vrijwilligerswerk goed in beeld te brengen.

Daarnaast zullen we ons richten op het werven van vrijwilligersactiviteiten voor de Maatschappelijke Diensttijd en het begeleiden van organisaties hierin.

WordPress Theme built by Shufflehound. Alle rechten voorbehouden aan de VMCA Almere.