Wijkteams in de praktijk
Dit jaar zijn er in alle wijkteams administratieve spreekuren gekomen. Vrijwilligers staan klaar om bewoners te helpen met allerlei vragen op het gebied van administratie en formulieren.
In heel Almere worden dezelfde mappen (NIBUD-mappen) uitgereikt aan mensen om de administratie te ordenen en overzichtelijk te houden. Bij elk spreekuur in elke wijk is een van de wijkwerkers ‘stand by’ voor de vrijwilligers. Door de convenantpartners is in 2016 een evaluatie uitgevoerd om te kijken of de opdracht die gegeven is aan de convenantpartners goed is uitgevoerd en de wijkteams de gewenste resultaten opleveren.
De uitkomsten:
- De multidisciplinaire wijkteams geven in grote mate antwoord op de vragen van de Almeerders. Inwoners weten de wijkteams goed te vinden en de professionals kunnen snel schakelen met collega’s om de vraag van de klant vanuit de juiste discipline te beantwoorden.
- De kanteling die werd beoogd, waarbij eerst gekeken wordt wat iemand zelf kan bijdragen of wat vanuit het sociale netwerk kan worden opgelost, is inmiddels een vertrouwde manier van werken. Het aantal informele oplossingen is in anderhalf jaar verdubbeld van 17% naar 34%.
- Het keukentafelgesprek draagt daadwerkelijk bij om ‘de vraag achter de vraag’ te achterhalen. Dit maakt dat problemen op meerdere levensterreinen in samenhang kunnen worden opgepakt.
Extra aandacht is nodig voor:
- De verbinding tussen het wijkteam en andere samenwerkingspartners.
- De wijkwerkers ervaren hoge werkdruk en grote administratieve druk.
- De aansturing van de wijkwerkers is voor henzelf soms verwarrend (matrixorganisatie).
De convenantpartners zullen in 2017 de aandachtspunten meenemen in de doorontwikkeling van de wijkteams.
De cijfers
Reacties uit de wijk
Wijkvrijwilliger
Buurtbewoonster
Mantelzorger
Bezoekster Ladies Club Stedenwijk
Wijkbewoner
Activiteiten in de wijk
Coach4you
Coach4you is een preventief mentorproject dat zich richt op leerlingen die moeite hebben om de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs te maken. Vrijwillige coaches ondersteunen zowel de leerling als de ouders. Een koppelingstraject duurt ongeveer één tot anderhalf jaar. Het aantal kinderen…
Stagiaires
De VMCA biedt studenten de kans om hun de kennis die zij opdoen tijdens hun studie in de praktijk te brengen. Hiervoor hebben wij goede contacten met diverse hogescholen. In 2016 hebben 72 stagiaires zich voor diverse projecten binnen de VMCA ingezet. Stagiaires bieden we…
Versterk je Netwerk
Vrijwilligers van Versterk je Netwerk zetten zich in om het sociale netwerk van mensen te versterken. Het hebben van een sociaal netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen die een gebrek hieraan ervaren en ondersteuning nodig hebben bij het opzetten en onderhouden van een sociaal…
Vriendschap op Maat
Het maatjesproject Vriendschap op Maat biedt kwetsbare mensen met een psychiatrische achtergrond een vriendschappelijk sociaal contact. Het maatjesproject biedt hen de mogelijkheid om op wekelijkse of tweewekelijkse basis iemand met dezelfde interesses en hobby’s te ontmoeten. Dit kan door middel van een één-op-één contact, groepscontact…
Vriendenkringen
Vriendenkringen zijn georganiseerde vriendschappen tussen mensen met dezelfde interesses van ongeveer dezelfde leeftijd. De vriendenkring kiest zelf hoe vaak zij bijeen willen komen. Dit is gemiddeld bij de meeste groepen 1 á 2 keer per maand. De coördinator maakt passende matches tussen de verschillende mensen….
Vrijwillige Terminale Zorg
De Vrijwillige Terminale Zorg (VTZ) zet zich in voor het ondersteunen en aanvullen van mantelzorg in situaties waarin mensen in de terminale fase thuis verzorgd worden. Vrijwilligers worden ingezet om aanwezig te zijn en hand- en spandiensten te verrichten. Het is vooral van belang om…
Financiële zelfredzaamheid
Huisbezoeken Armoede Hotspots Het project Huisbezoeken Armoede Hotspots bestaat drie jaar. Dit achter-de-voordeur project is gericht op inwoners van Almere die moeten rondkomen met een inkomen rond de armoedegrens. Deze groep is vaak afhankelijk van regelingen en voorzieningen om rond te komen. Het doel van…
Het Gilde Almere
Het Gilde is een vrijwilligersgroep en bestaat grotendeels uit vijftigplussers. Deze Almeerders hebben een schat aan kennis en ervaring en willen deze graag delen met anderen. Het Gilde biedt hulp en ondersteuning op diverse gebieden. Computerhulp Computerhulp bestaat uit ervaren vrijwilligers die hulp bieden bij…
Burennetwerk
Burennetwerk is een vorm van laagdrempelige georganiseerde burenhulp en biedt ondersteuning aan mensen die dit nodig hebben en die geen beroep kunnen doen op hun eigen netwerk. De vrijwilligers bieden wijkgerichte hulp zoals vriendschappelijk huisbezoek, (samen) boodschappen doen, wandelen (met of zonder rolstoel), vervoer binnen…
Super Cool!
In januari 2016 is het project ‘Sporten is super COOL!’ van start gegaan. Dit is een uitbreiding van het succesvolle project super COOL. Sporten is super COOL! is een sport(maatjes) project voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Het doel is om zoveel mogelijk deelnemers die…
Matching Talents
Binnen Matching Talents worden Almeerse jongeren met een hulpvraag (13–27 jaar) gekoppeld aan een vrijwillige persoonlijke coach. Het doel is om schooluitval te voorkomen en/of een startkwalificatie te behalen of op een andere manier aan persoonlijke doelstellingen te werken op het gebied van meer zelfstandigheid…
Groepstrainingen
De groepstrainingen zijn bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 27 jaar uit Almere die een hulpvraag hebben. Het voordeel van een groepstraining is dat het drempelverlagend werkt (t.o.v. één-op-één coaching), omdat bepaalde jongeren zich in een groep veiliger voelen. Jongeren komen tijdens de trainingen…
Samenspraak van Het Gilde
Anderstalige inwoners van Almere die hun spreekvaardigheid willen verbeteren, ook na of tijdens hun inburgeringscursus, kunnen terecht bij SamenSpraak. Eén-op-één wordt wekelijks met een vrijwilliger het Nederlands geoefend. De vrijwilliger en de anderstalige bepalen in onderling overleg waar, wanneer en waarover gesproken wordt. Het aantal…
Maatschappelijke begeleiding vluchtelingen
Vanaf 2015 voeren Vluchtelingenwerk Midden Nederland (VWMN) en de VMCA samen de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen uit. VWMN verzorgt de begeleiding gedurende de eerste periode waarin een asielgerechtigde in Almere is gehuisvest (dit traject neemt zes tot negen maanden in beslag), waarna de VMCA de…
Taal in Huis
Het project ‘Taal in Huis’ maakt deel uit van een samenwerkingsverband met diverse partner-organisaties op het gebied van bestrijding laaggeletterdheid in de gemeente Almere. ‘Taal in Huis’ is een één-op-één begeleidingstraject, waarbij een (getrainde) taalvrijwilliger en een deelnemer eenmaal per week afspreken bij de deelnemer…