Joseph, vrijwilliger in Almere Haven

Joseph woont al sinds 1991 in Almere en is sinds 2013 als vrijwilliger heel actief. Toen hij na 23 jaar zijn baan bij de bank verloor en niet snel een nieuwe baan kon vinden is hij op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. “Ik wilde wat doen, ik kan niet stilzitten”, aldus Joseph. “Ik werd door het UWV naar de VMCA gestuurd, daar konden ze me wel helpen met het vinden van vrijwilligerswerk”. Naast zijn activiteiten bij diverse sportclubs is hij veelzijdig vrijwilliger bij de Overloop. De lijst met activiteiten die hij als vrijwilliger doet is aanzienlijk. Joseph maakt deel uit van het vaste team vrijwilligers dat elke week met mensen in een rolstoel gaat wandelen. Op dinsdag een rondje en op vrijdag naar de markt. Hij helpt bij de maandelijkse bingo, dagjes uit en andere activiteiten en haalt en brengt mensen van en naar de kerkdienst in de Overloop. Als het mooi weer is gaat hij fietsen met bewoners op de duofiets of met de fietsriksja. Ook doet hij boodschappen voor twee oudere dames in Haven.

Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening

Waarom doe je vrijwilligerswerk? “Het geeft me veel voldoening. Ik praat met ouderen over vroeger, daar houden ze erg van. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat de bewoners het leuk vinden als ik er ben. Zij worden er blij van. Er is een meneer die altijd met me wil wandelen als ik hem tegenkom, ook als ik er voor iets heel anders ben, dat is heel leuk om te merken. Het wordt bovendien nooit saai. Ik doe zo zoveel verschillende dingen en ontmoet ontzettend veel verschillende mensen, want bij de bingo en andere activiteiten van de Overloop komen ook mensen die in Haven wonen. Ik heb er zelfs vrienden aan over gehouden. Bij de wandelgroep is altijd een vaste groep vrijwilligers en met een aantal van hen ben ik bevriend geraakt.”

Hoe ben je ertoe gekomen om in de Overloop vrijwilligerswerk te gaan doen? “Mijn moeder zat ook in een verzorgingstehuis. Ik zag hoe goed zij daar verzorgd werd en hoe fijn zij het vond dat er vrijwilligers waren die haar aandacht gaven en met haar gingen praten en wandelen en dat heeft mij ertoe aangezet dat ik dit ook wilde doen, ik heb er specifiek naar gevraagd”. “Maar je doet nog veel meer vrijwilligerswerk toch? “Ja, ik doe verschillende dingen: ik ben gastheer geweest bij het administratief spreekuur van het wijkteam. Ik heb bij samenspraak van het Gilde met mensen gesprekken gevoerd zodat zij Nederlands konden leren. Ik doe ook 3 keer per week boodschappen voor mensen in de buurt, hiervoor ben ik gevraagd door een wijkwerker van het wijkteam. Ik combineer het altijd, voordat ik ga wandelen met bewoners van de Overloop doe ik eerst de boodschappen voor de ene mevrouw en als ik dan weer naar huis ga, doe ik de boodschappen voor de mevrouw die bij mij in de buurt woont.

Hoe gaat het nu, in de coronaperiode?

Hoe gaat het nu tijdens de coronaperiode? “Dat is erg lastig, veel activiteiten gaan niet meer door. De wandelgroep is gestopt, de activiteiten in de Overloop, zoals de bingo, gaan ook niet meer door en duofietsen kan ook niet meer. Ik help nog wel mensen in de buurt die hulp nodig hebben, zo doe ik bijvoorbeeld nog steeds boodschappen. Het is erg jammer dat het allemaal gestopt is, ook voor de bewoners, die nu helemaal geen beweging meer hebben en niet meer uit hun kamer komen. Het is ook moeilijk om iets nieuws te vinden, maar ik heb goede hoop. Ik heb inmiddels contact met Burennetwerk bij de VMCA en ik hoop dat ik via hen weer mensen kan gaan helpen.