Ik help mantelzorgers hun grenzen aan te geven
Ik vind het belangrijk dat mantelzorgers op tijd hun grenzen aangeven in wat zij nog aankunnen.
Ik vind het belangrijk dat mantelzorgers op tijd hun grenzen aangeven in wat zij nog aankunnen. Mensen gaan soms te lang door met het zorgen voor een ander. Als je partner bijvoorbeeld dement raakt, is het zeer moeilijk om aan te geven als het niet meer gaat. Zorgen voor familie zien mensen als een bepaalde vanzelfsprekendheid. Zelf deed ik voor mijn ouders de administratie en regelmatig de boodschappen. In mijn ogen is het een kleine moeite en het geeft veel voldoening.
Ik kom regelmatig in mijn werk als wijkwerker cliënten tegen die het contact met hun familie hebben verbroken. Ik hoop dat steeds meer mensen zich bewust worden van de noodzaak om voor elkaar te zorgen. Om tegenwoordig rond te komen, bijvoorbeeld met een koophuis, moet je in principe alle twee blijven werken om het financieel rond te krijgen. De tijd die je hebt voor het zorgen voor een ander is dus beperkt, maar ontzettend belangrijk.
Mijn partner en ik zijn al twintig jaar gastouder van twee gehandicapten jongens die in de weekenden regelmatig bij ons komen logeren. Dat is voor de ene jongen die nog bij zijn ouders woont met name een ontlasting voor zijn ouders. Voor de andere jongen die in een instelling verblijft, is het een verbreding van zijn netwerk. Ik heb het voor mijzelf nooit de stempel mantelzorg gegeven. Terwijl ik erover vertel, merk ik dat dit eigenlijk ook een vorm van mantelzorg is. (interview uit 2016)