Trends en ontwikkelingen 2015
Zowel de beroepskrachten als de vrijwilligers van Humanitas en de VMCA komen bij veel mensen en gezinnen achter de voordeur en krijgen daardoor een goed beeld van wat er zich in de Almeerse huishoudens afspeelt. Er wordt veel meervoudige en complexe problematiek gesignaleerd. In gezinnen waar schulden zijn en/of psychische problematiek is, versterken de problemen elkaar vaak. We zien veel gezinnen waar kinderen in een onveilige situatie opgroeien. Jonge mantelzorgertjes die een gezin draaiende houden, kinderen die niet naar (sport-) clubs gaan omdat er geen geld is, ontspoorde mantelzorg omdat de belasting te groot is.
Trends en ontwikkelingen 2015
De cijfers
In Almere doet 39% van de volwassen Almeerders vrijwilligerswerk. Dit doen zij gemiddeld 5,5 uur per week. Dit wil zeggen dat ruim 55.000 volwassenen Almeerders vrijwilligerswerk doen. 38% van hen doet vrijwilligerswerk in de eigen buurt. In Almere Haven en Almere Hout wordt relatief het…
Trends in het kort
In Almere doet 39% van de volwassenen vrijwilligerswerk, gemiddeld 5,5 uur per week. De vrijwilligers van Humanitas en de VMCA komen bijna allemaal bij Almeerse huishoudens achter de voordeur. Vooral daar waar financiële en psychiatrische problematiek speelt zijn de problemen vaak schrijnend. 40% van de…
Trends en ontwikkelingen
Zowel de beroepskrachten als de vrijwilligers van Humanitas en de VMCA komen bij veel mensen en gezinnen achter de voordeur en krijgen daardoor een goed beeld van wat er zich in de Almeerse huishoudens afspeelt. Er wordt veel meervoudige en complexe problematiek gesignaleerd. In gezinnen…
5. Behoefte aan sociale balans
Mensen hebben de afgelopen jaren in toenemende mate toegang gekregen tot allerlei social media als WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, fora en chatprogramma’s. Aanvankelijk waren mensen massaal en intensief bezig om zoveel en zo vaak mogelijk van zich te laten horen. Inmiddels zien we mensen…
4. Formeel en informeel dichter bij elkaar
In Almere worden nieuwe concepten ontwikkeld in het kader van formele en informele samenwerking. Formeel (gegeven door beroepskrachten) en informeel (geboden door mantelzorgers en vrijwilligers) werken steeds nauwer met elkaar samen. Samenwerking is een voorwaarde om vanuit 1 gezin, 1 plan en 1 aanpak te…
3. Hoge verwachtingen van mantelzorgers
Anno 2015 geldt ook voor mantelzorgers: wat kunnen zij zelf doen en wat kan de omgeving bijdragen? De nadruk ligt niet langer op zorgen voor de mantelzorger, maar zorgen dat de mantelzorger zo zelfstandig mogelijk en in balans kan functioneren. Door de veranderde wetgeving en…
2. Hoge verwachtingen van vrijwilligers en actieve burgers
De overheid heeft hoge verwachtingen van haar burgers. Burgers worden aangespoord de participatiemaatschappij te gaan maken. Meedoen in de maatschappij, in de wijk, binnen het vrijwilligerswerk doet mensen goed. Sociale contacten, structuur in het dagritme, talentontwikkeling, voorbereiding op de arbeidsmarkt, zingeving, maatschappelijke betrokkenheid, samen leuke…
1. Tweedeling in de maatschappij
Op weg naar de participatiemaatschappij, waarin ‘eigen kracht’ en ‘zelf verantwoordelijk zijn’ belangrijke waarden zijn, zien we steeds vaker een tweedeling tussen mensen die zelfredzaam zijn en zij die dat niet zijn. Vaak heeft het betrekking op onderscheid tussen rijk en arm, gezond en niet…