De VMCA heeft in 2016 een grote rol gespeeld in de toeleiding naar gemeentelijke regelgeving voor mantelzorgers. Zo was zij de poort tot het aanvragen van extra huishoudelijke hulp via de Huishoudelijke Hulp toelage (HHT), een voordelige manier om huishoudelijke hulp in te kopen als mantelzorger. Van de HHT hebben 145 mantelzorgers gebruik gemaakt.

Informatie en advies is gegeven over de mogelijkheid gebruik te maken van een woonurgentie voor mantelzorgers wanneer er de wens is om als mantelzorger dichter bij de zorgvrager te wonen.
In 2016 deden 1.843 mantelzorgers een aanvraag voor het ontvangen van de Mantelzorgwaardering, een blijk van waardering vanuit de gemeente aan mantelzorgers. Dit aantal was een verdubbeling ten opzichte van 2015. De VMCA had hierbij een adviserende rol naar de gemeente.
Deze betrekkelijk nieuwe rol van de VMCA is inmiddels een belangrijke opdracht voor het Expertisecentrum Mantelzorg geworden.