Even een moment voor jezelf, in gesprek met anderen, lekker koffiedrinken. Het kan bij Eigen Tijd.
Mantelzorgers hebben het vaak erg druk. Wanneer je zorgt voor je partner, kind, moeder, vader of buurvrouw dan kost dat vaak veel tijd. Vooral wanneer het zorgen intensief is. Even er tussenuit kan dan heel fijn zijn. Even niet zorgen en met andere mantelzorgers in gesprek over alledaagse dingen, ervaringen of problemen waar je tegenaan loopt. Herkenning en een luisterend oor vinden is dan erg fijn. Bovendien kan degene voor wie je zorgt ook gewoon mee.

Even niet zorgen
Bij Eigen Tijd kunnen mantelzorgers even op adem komen. Ingrid komt regelmatig bij Eigen Tijd: “Ik was me er in het begin helemaal niet van bewust dat ik mantelzorger ben, het is er eigenlijk geleidelijk ingeslopen en wat je doet is vanzelfsprekend”. Toch merkte Ingrid dat het veel van haar vraagt. Ze zorgt voor haar zoon, schoondochter en kleinzoon en dat kost veel tijd. Even een moment voor jezelf is dan erg fijn. “Ik kan hier met andere mantelzorgers in gesprek, we praten over allerlei dingen, maar vaak ook over het zorgen. Dan heb je veel aan elkaar. Je kunt elkaar steunen en adviezen geven”.

Nieuwe mensen leren kennen
Veel mantelzorgers die bij Eigen Tijd komen zien het ook als even ontspannen. Anne Hendrikx, activiteitencoördinator van EigenTijd vertelt: “Je leert ook nieuwe mensen kennen. Er ontstaan zelfs vriendschappen die buiten Eigen Tijd verder gaan. Dat vind ik ontzettend leuk. Vanuit buurtcentrum De Inloop, waar Eigen Tijd elke donderdagochtend wordt georganiseerd, is zelfs een wandelgroep ontstaan die elke week een half uurtje met elkaar een wandeling maakt! Dat is ook een doel van Eigen Tijd, mensen een nieuw sociaal netwerk bieden en het hoeft niet, maar als je er behoefte aan hebt kun je hier nieuwe contacten opdoen”.

Mooie samenwerking
Het fijne van Eigen Tijd is dat diverse partners met elkaar samenwerken. De bijeenkomsten worden georganiseerd door de VMCA, de Zorggroep, De Schoor en Stichting Nusantara Zorg. Daardoor zijn er altijd begeleiders van de organisaties aanwezig. Mantelzorgers met vragen kunnen altijd bij hen terecht en zij kunnen vervolgens de juiste informatie verstrekken of iemand doorverwijzen wanneer dit nodig is. Dit gebeurt persoonlijk en met aandacht. Ook werkt Eigen Tijd samen met ondernemers in de stad. Eén keer per maand vindt Eigen Tijd plaats bij lunchroom Mockamore in het stadshart van Almere. Mensen kunnen hier dan koffiedrinken, met elkaar in gesprek gaanen ook even naar de markt of de stad in. “De samenwerking met Mockamore is erg fijn” aldus Anne. “Het is een mooie locatie en mensen vinden het hier gezellig, en omdat het een lunchroom in de stad is, lopen mensen sneller even binnen en dat willen we graag”. Bijzonder is ook dat de manager van Mockamore, Janice van der Poel, door de samenwerking met Eigen Tijd besefte dat zij zelf ook mantelzorger is. ”Ik zorg voor mijn zoon, maar dat was voor mij heel vanzelfsprekend”.