Op het jaarlijkse Mantelzorgdebat met de titel ‘De mantelzorger in beeld’ spraken mantelzorgers, vrijwilligers, professionals, beleidsmakers en politici onder leiding van dagvoorzitter Merel van Dorp over thema’s die spelen rond mantelzorg. Bij binnenkomst in de burgerzaal in het gemeentehuis werd het thema ‘De mantelzorger in beeld’ direct zichtbaar door een fototentoonstelling over mantelzorg. Op schildersezels waren uitvergrote foto’s te zien die mantelzorgers hebben gemaakt over hun situatie. Voorafgaand werd een workshop fotografie aangeboden door een studente van de opleiding fotografie en door een mantelzorger die zelf fotograaf is. Zij gaven de deelnemers tools om de thuissituatie mooi in beeld te kunnen brengen. De foto’s gaven de diversiteit aan van wat binnen mantelzorg een rol kan spelen, zoals liefde, kopzorgen, regeldruk, etc. De tentoonstelling is na het debat als reizende presentatie in Almere een belangrijke rol gaan spelen in het bereiken en erkennen van mantelzorgers.

Spreker Ellen Witteveen, senior onderzoeker aan de hogeschool Utrecht, inspireerde door thema’s als intensiteit van mantelzorg, hulp vragen en loslaten onder de loep te nemen. Het debat werd geopend door de visie van een panel van een mantelzorger, een vrijwilliger van de Intensieve Vrijwillige Thuiszorg en een huisarts. Discussie met de zaal ontstond na stellingen die vooraf ludiek werden uitgebeeld door twee studenten van de opleiding Creatieve therapie (drama). Het debat was levendig en zorgde voor verbinding en een kijkje in de praktijk.
De bezoekers hebben het debat gewaardeerd met een 7,5.