De Vrijwilligersacademie heeft in 2016 een breed palet aan trainingen en workshops aangeboden, in totaal 133. De academie steunt hierbij voor een groot deel op een vast terugkerend aanbod, aangeboden door samenwerkingspartners, zoals Inloophuis De Ruimte en Vrouw & Wijzer (De Schoor) en diverse vrijwillige trainers. Daarnaast is een deel van de cursussen eenmalig aangeboden.

De vraag naar aanbod van trainingen op het gebied van het werven en begeleiden van vrijwilligers is gestegen. Zo is de training ‘Vinden en binden van vrijwilligers’ aangeboden aan coördinatoren van Buurtpreventieteams en aan sportverenigingen. De vraag naar online tests, zoals de Persoonlijk¬heidstest en Vrijwilligerstest voor de zorg, is het afgelopen jaar enigszins afgenomen.

In oktober organiseerde de Vrijwilligersacademie Almere voor de vijfde keer haar open avond bij Hogeschool Windesheim Flevoland. Tijdens deze avond konden vrijwilligers, actieve burgers en andere geïnteresseerden kennis maken met het opleidingsaanbod van de academie. Vanwege deze jubileumeditie werd de avond feestelijk geopend door wethouder Peeters. Deelnemers konden kosteloos twee workshops volgen. Een deel van het workshopprogramma werd verzorgd door medewerkers van Rabobank Almere. Deze positieve samenwerking met Rabobank Almere krijgt naar alle waarschijnlijkheid een vervolg in 2017.