By using our website, you agree to the use of our cookies.

Verlichten

Het Expertisecentrum Mantelzorg heeft een belangrijke rol in de toeleiding naar gemeentelijke voorzieningen. De mantelzorgwaardering en de woonurgentie zijn twee van deze voorzieningen. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten voor mantelzorgers om zich te ontspannen en er even uit te zijn.

Mantelzorgwaardering
De Mantelzorgwaardering is een blijk van waardering voor mantelzorgers. De gemeente reikt deze eenmaal per jaar uit aan mantelzorgers. Voor de beoordeling van de aanvragen vraagt de gemeente advies aan het Expertisecentrum Mantelzorg. Het uiteindelijke besluit voor toekenning ligt bij de gemeente. De waardering bestaat voor volwassen mantelzorgers uit VVV cadeaukaarten en jonge mantelzorgers tussen 4-18 jaar krijgen een uitstapje aangeboden. In 2018 is de waardering door 2.864 volwassen mantelzorgers aangevraagd en door 196 jonge mantelzorgers tussen 4-18 jaar, waarvan in totaal 2.690 aanvragen (2.517 volwassen mantelzorgers en 173 jonge mantelzorgers) zijn goedgekeurd door de gemeente. Een groot aantal afwijzingen had als oorzaak dat deze dubbel waren ingediend. 7 aanvragen zijn om inhoudelijke redenen afgewezen.

Woonurgentie voor mantelzorgers
De Woonurgentie voor mantelzorgers die de gemeente faciliteert kan een oplossing zijn voor mantelzorgers om dichterbij de zorgvrager te wonen en zodoende makkelijker en meer zorg te kunnen verlenen. Het biedt mantelzorgers de mogelijkheid om de zorg beter te geven, dan wel vol te houden. De Woonurgentie kan worden ingezet om de mantelzorger dichterbij de zorgvrager te laten wonen of omgekeerd. Het Expertisecentrum Mantelzorg krijgt met regelmaat vragen vanuit mantel¬zorgers over wonen. Er is afstemming over zaken die in de praktijk een rol spelen met de beleidsmedewerker Dienst Stedelijke Ontwikkeling, de adviseur Woonruimtes en Budgetbeheer van de gemeente en met het Vierde Huis.

Ontspanning en ontmoeting

  • Dag van de Mantelzorg
  • Samen aan Tafel
  • Tijd voor Jezelf
  • Eigen Tijd
WordPress Theme built by Shufflehound. Alle rechten voorbehouden aan de VMCA Almere.