By using our website, you agree to the use of our cookies.

Jaarverslag 2022

Voor elkaar in Almere

Welkom

In 2022 lanceerde de VMCA haar "nieuwe ik": een nieuwe huisstijl, een nieuwe website en een nieuwe manier van werken. Wij geloven dat vrijwilligers en mantelzorgers het kloppend hart van Almere vormen. Met onze vernieuwing willen wij deze verschilmakers helpen Almere nog mooier te maken. Iedere dag maken tienduizenden vrijwilligers en mantelzorgers het verschil. Belangeloos en liefdevol houden zij de samenleving overeind. Wij willen er maximaal voor hen zijn. Met ons nieuwe platform wordt het eenvoudiger om je vrijwillig in te kunnen zetten voor een ander, of om jouw hulpvraag te kunnen stellen. En worden mantelzorgers nog beter ontlast van hun dagelijkse activiteiten.

2022 IN CIJFERS

54457
Mantelzorgers in Almere
69705
Vrijwilligers in Almere
1456
Online Matches
2560
Actieve bewoners
6970
Mantelzorgers in beeld
836
Vrijwilligers VMCA
632
Vacatures vrijwilligers
494
Organisaties geadviseerd

Bedankt vrijwilligers!

Mensen maken Almere, iedere dag weer. Almere heeft duizenden onmisbare vrijwilligers die zich inzetten om van betekenis te zijn voor anderen. Van de handen uit de mouwen steken, tot samen fietsend op pad. Vrijwilligers hebben een speciaal plekje in ons hart, dus de hoogste tijd om alle vrijwilligers van Almere eens goed in het zonnetje te zetten! Om Almere en haar vrijwilligers de waardering te geven die zij verdienen is deze korte film gemaakt. Een eerbetoon aan alle vrijwilligers, want waar zouden wij zijn zonder hen? Zonder vrijwilligers geen Almere. Wij zijn enorm trots en dankbaar en wij sluiten het jaar graag af met deze mooie beelden. Vrijwilligers bedankt: Samen maken wij Almere mooier!

Ben ik een mantelzorger?

In 2022 lag de focus op nog meer Almeerse mantelzorgers willen bereiken. Dat kan vaak het beste door outreachend te werken, d.w.z. hen op te zoeken, aan te sluiten bij bijeenkomsten waar mantelzorgers komen etc. Het team mantelzorg is in 2022 getraind in het werken aan diversiteit (door medewerker Mantelzorg & diversiteit) en heeft mooie stappen gezet bij het contact leggen met organisaties waar mantelzorgers komen. Hiermee richten we ons o.a. op mantelzorgers met migratieachtergrond en werkende mantelzorgers. Om meer werkende mantelzorgers te bereiken, heeft één van de Mantelzorg Consulenten dat als speciaal aandachtsgebied gekregen om verder te ontwikkelen. Tevens zijn we gestart met extra aandacht voor jong volwassenextra aandacht voor jong volwassen en hebben we gepeild waar hun wensen liggen.

Wij zijn ook aanwezig in de wijk

De VMCA is onderdeel van de 9 Almeerse wijkteams. Ook hier komt de expertise van de VMCA goed tot z’n recht: we helpen bewoners met het vinden van informele oplossingen en het leggen van sociale contacten in de wijk. Ook hebben we extra aandacht voor mantelzorgers.

De wijkwerkers met specialisme vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning coördineren de administratieve spreekuren en de vrijwilligers die hierbij betrokken zijn. Door de complexer wordende samenleving komen er veel financiële en administratieve vragen binnen. De complexere hulpvragen vragen veel van vrijwilligers. Ook de soms polariserende samenleving weerspiegelt zich in reacties waarmee vrijwilligers te maken krijgen. De VMCA-wijkwerker speelt hierbij een belangrijke begeleidende en soms bemiddelende rol.

Naast de administratieve spreekuren begeleiden de wijkwerkers met specialisme vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning de wijkteamvrijwilligers die betrokken zijn bij andere wijkteaminitiatieven, zoals bijvoorbeeld de koffieochtenden, taal-ontmoetingsgroepjes of
klusteams.

In 2022 konden we hierbij gebruik maken van een nieuw digitaal matchingsplatform voor vrijwilligers Almere voor Elkaar, ontwikkeld door de VMCA, en de Blijlader. Zodat de buurtbewoners even konden "blij" laden.

2022 in een vogelvlucht

Raad van Commissarissen, Bestuur & Management

WordPress Theme built by Shufflehound. Alle rechten voorbehouden aan de VMCA Almere.